Spitsbus naar Schiedam Centrum

Tijdens de begrotingsbehandeling heeft Cilia Meerman gepleit voor een spitsbus naar Schiedam Centrum. In de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen heeft Jelle Rijkeboer hier al voor gepleit. In 2016 gaan we in de commissie Wonen, Werken en Recreatie met een concreet voorstel komen.

De files waar Hellevoetsluis en heel Voorne-Putten mee te maken hebben zijn onaanvaardbaar. Waar veel Nederlanders een goed alternatief hebben voor de auto, is dat voor de Hellevoeters niet het geval. Het duurt voor OV-reizigers te lang om bij het dichtstbijzijnde treinstation te komen. De reis met de bus en de metro, inclusief een overstap, voordat er eindelijk een treinstation op doemt maakt dat Hellevoetsluis slecht bereikbaar is met het openbaar vervoer. Geen enkel Hellevoetsluis raadslid is voorstander van de metro. Dan is er maar één alternatief: een goede busverbinding!

Het CDA denkt daarom aan een spitsbus die via Heenvliet naar Schiedam Centrum rijdt. In Heenvliet kunnen dan de mensen van voormalige gemeente Bernisse en de gemeente Brielle instappen om dan rechtstreeks naar Schiedam door te rijden. Schiedam wordt onder andere gebruikt voor studenten op de Hogescholen in Rotterdam, Erasmus Universiteit, TU Delft, Leiden, Den Haag, Amsterdam en Schiphol. Het station is in die zin bijna belangrijker dan Rotterdam Centraal. Op dit moment heb je eerst een bus en een metro nodig om eindelijk eens bij een treinstation te komen. We denken dat je ongeveer 15 minuten kunt besparen door de bus te nemen in plaats van de bus en de metro met dus een extra overstap.

Afgelopen jaar hebben we de overstap op Spijkenisse tussen metro en bus besproken in de commissie WWR. De aansluiting daar verloopt moeizaam voor reizigers met de C-lijn vanuit Schiedam. De bus rijdt vaak weg terwijl reizigers de trappen bij de metro aflopen. De aansluiting is te krap, en de buschauffeur en metrobestuurder communiceren niet met elkaar. Dit zorgt voor 15 minuten, en na 19:15uur zelfs voor 30 minuten extra en onnodige wachttijd. Het college heeft deze zorgen overgenomen en is nu bezig om dat met de Metropoolregio aan te pakken. Voorlopig is er echter nog weinig veranderd… Als deze overstap in en buiten de spits goed verloopt, en we in de spits een rechtstreekse bus hebben naar Schiedam wordt Hellevoetsluis eindelijk eens fatsoenlijk bereikbaar. Iedereen is tegen een metrolijn naar Hellevoetsluis, dan is een geoliede buslijn toch wel het minste dat je kunt verwachten…